FEST! Policy FAQ + info Blogg Material Länkar

Om Queer as Fuck!

Klubben Queer as Fuck startade sommaren 2011, och har sitt ursprung ur en Queer as Fuck-fest som hölls sommaren 2010. Festen var från början kvinno- och transseparatisktisk, men gänget som tog över konceptet 2011 gjorde en del ändringar av inriktningen - den var helt enkelt inte tillräckligt queer*.

Queer as Fuck huserar på hemlig plats i Göteborg, och festerna hålls ungefär 4ggr/år. Ibland gör vi annat också - som att anordna pysseldagar, utställningar, feministisk porrbio, högläsning av porrnoveller, samtal och workshops. Det var Queer as Fuck som fixade BDSM- och sex-space på Queertopiafestivalen 2012. Och under Mötesplatsen Simone's Rebellmiddag hösten 2013 så hade vi den stora äran att vinna Rebellpriset i Matematik.


*Så vad menar vi med queer?

Det finns många förklaringar av ordet queer. För oss handlar queer om att synliggöra strukturer i samhället och att bryta mot normerna som skapas där. Normer är intvingande, osynliggörande och förgörande. Queer är att bryta sig loss och ta egna vägar. Att frigöra sig från cis-mansnormen, utseende- och kroppsnormer, heteronormen, tvåsamhetsnormen, köttätarnormen, alkoholnormen, det kapitalistiska systemet m.m.

Vilka får komma på festerna?

Queer as Fuck finns till för alla oss queers och transpersoner som är trötta på den hetero-, cis-normativa, sexistiska, patriarkala och framförallt jävligt otrygga miljön som de flesta andra bdsm- och fetishklubbar erbjuder. Vi skapar en egen plats för bdsm, sexlekar och festande! Klubben är queer- och transseparatistisk, vilket betyder att alla som känner samhörighet eller identifikation med de begreppen är välkomna. Det är viktigt att följa policyn för att skapa en tryggare plats för alla, och för cis-personer är det alltid bra att hålla koll på sina privilegier. Är du cis och känner dig trygg på andra klubbar? Då är Queer as Fuck troligtvis inte rätt fest för dig.

Om jag hjälper till, får jag gratis inträde då?

Queer as Fuck är DiY och DiT. Det betyder att alla som deltar på festerna är med och skapar dem. Det kan vara allt möjligt - tex att dela ut flyers, fixa iordning lokalen, laga mat, stå i baren eller hålla i någon aktivitet. (Just nu behöver vi exempelvis den här texten översatt till engelska, vilket är fritt fram för den som vill). Organiseringen på klubben är platt och tanken är att det ska vara enkelt att hoppa in när en känner för det. Det finns även en arrangörsgrupp som beslutar om datum och tar hand om en del praktiska saker inför festerna. Ingen tjänar några pengar på festerna, utan alla pengar som vi får in för inträde m.m går till lokalhyra, mat och saker som behövs till klubben. Även arrangörerna betalar inträde.

När är nästa fest?

Gå med i mail-listan för att få inbjudan till fester. Festinfo kommer vanligtvis minst 2 veckor innan festtillfället. Skicka ett mail till queerxxx@gmail.com så ordnar vi det!

BDSM och feminism - hur går det ihop?

Feministiska BDSM-miljöer är inget som händer av sig självt, därför är det viktigt att skapa dem!
I ett samhälle där en ständigt blir utsatt för förtryck och maktrelationer, så kan ett sätt att hantera dessa vara att bryta ner dem i bitar och utforska dem. Att leka med makt i en uttalad och överenskommen lek istället för ”att det bara blir så” kan vara ett sätt att desarmera eller bearbeta upplevelser. Det kan också vara sätt sätt att bli starkare och mer självsäker, för när vi förhandlar scenarion med varann och respekterar varandras gränser, så visar vi varandra att vi är värdefulla.
Det finns mycket skam och tabun kopplat till ”konstigt sex” (som BDSM ses som ur ett normativ perspektiv). Men den finns ingen tydlig gräns för vad som räknas som BDSM och inte. Vi vill avdramatisera våld och smärta när det förekommer i en överenskommet sammanhang. I den bästa av världar sker lika bra kommunikation i alla slags sexuella situationer som i BDSM-lekar - där en berättar vad en vill och gillar, bestämmer gränser och stoppord, och gemensamt skapar en trygg relation.

Varför är klubben nykter?

Det finns tre viktiga anledningar till att Queer as Fuck-festerna är nyktra.
1. Alkoholnormen förstör för den politiska kampen. Alkohol är ett sätt för de med makt att hålla andra på mattan. Alkoholdimman är ett sätt att fly från den skit som samhället kastar på oss, vi blir mer lätthanterliga och samhällstillvända när vi är bakis och inte orkar slåss för våra rättigheter. Att supa är kontrarevolutionärt.
2. Det är lättare att tänja på sina egna och andras gränser under alkoholpåverkan, det rimmar illa med BDSM-lekar.
3. Det behövs fler nyktra platser och fester helt enkelt.

Varför finns klubben?

Det finns ett stort behov av tryggare platser att utöva BDSM på, speciellt för transpersoner. Queer as Fuck skapar en liten oas i den annars heteropatriarkala cis- och alkoholnormsstyrda BDSM-scenen.
Queer as Fuck är inte bara till för att skapa sexuella sammanhang, utan också för att avsexualisera platser och sammanhang. En kanske bor i kollektiv, hemma hos sina föräldrar eller själv har barn. Då kan det vara svårt att utöva BDSM på hemmaplan, och otryggt både för en själv och de som riskerar att bli ofrivilligt inblandade. Att slippa utsättas för sexuella situationer är en viktigt del av Queer as Fuck's aktivism!